top of page

Μουσική και Νέες Τεχνολογίες.

Οι νέες τεχνολογίες και η έκρηξη της γνώσης και της πληροφορίας επαναπροσδιορίζουν το ρόλο του σχολείου και του δασκάλου και επηρεάζουν τον τρόπο διδασκαλίας. Ο εκσυγχρονισµός και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας σχετίζονται µε τη λειτουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η εξέλιξη τεχνολογίας απαιτεί αλλαγές όχι µόνο στο περιεχόµενο της γνώσης, στο τι µαθαίνουµε αλλά και στη διαδικασία της µάθησης.


Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Χρειάζεται να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράµµατα διδασκαλίας που θα περιλαµβάνουν τις νέες τεχνολογίες στο μάθημα . Τα προγράµµατα αυτά πρέπει να έχουν οµαδοσυνεργατική µορφή, διότι οι συνεργατικές δεξιότητες και στάσεις που αναπτύσσονται αποτελούν ιδιαίτερα επιθυµητά στοιχεία για τη δημιουργία ολοκληρωμένης ταυτότητας του μαθητή.


Η αλλαγή της νοοτροπίας από τους εκπαιδευτικούς θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσεων και µε

παράλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να προωθηθεί µαθητοκεντρικά και οµαδοσυνεργατικά, η συνεργατικότητα, η δηµιουργική σκέψη και η ευελιξία στο μάθημα.


Τα περισσότερα από τα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα έχουν ως κοινό τη διαπίστωση ότι η μουσική μάθηση επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα, όταν ο μαθητής συμμετέχει σε αυτήν ενεργά και όχι παθητικά. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι η χρήση δημιουργικής μεθόδου διδασκαλίας για τη συμμετοχή των μαθητών και η ομαδοσυνεργατικότητα. Γι αυτό χρησιμοποιούνται ο πειραματισμός, η παρατήρηση, η ομαδική έκφραση, η ελεύθερη έκφραση και ο δημιουργικός αυτοσχεδιασμός.


Η οµαδική εργασία εξάπτει την περιέργεια, κινητοποιεί το ενδιαφέρον. Οι δραστηριότητες αναδεικνύουν τις διαφορετικές δυνατότητες και επιλογές που έχουν οι μαθητές στο μάθημα της Μουσικής ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και τα συναισθήματα τους μαθαίνοντας τους έτσι μέσα από την πράξη να τα διαχειρίζονται.


Στην ομαδοσυνεργατική μάθηση οι μαθητές εργάζονται μαζί σε ομάδα των 2 έως 5 ατόμων, όπου κάθε μέλος συμμετέχει εκφράζοντας το δικό του ρυθμο χωρίς την άμεση επέμβαση του εκπαιδευτικού.


Η εμπειρία των δασκάλων μέσα από έρευνες, μας δείχνει πώς η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση είναι πλέον, αναγκαία προσέγγιση στη διδασκαλία της Μουσικής, διότι με την παραδοσιακή μέθοδο η γνώση που παράγεται, αδρανεί, χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.


Μας βοηθάει επίσης να καλλιεργήσουμε δεξιότητες όπως είναι η επικοινωνία, η

κριτική σκέψη, η ικανότητα να αισθάνεται, να ανακαλύπτει, να γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, να γνωρίζει το συμμαθητή του και να μπορεί να συνεργάζεται μαζί του αρμονικά και εποικοδομητικά .


Με λίγα λόγια, να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

 
 
 

Comments


Post: Blog2 Post

©2020 by Μουσικοκινητική . Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page